?

Hvordan opprettholde motivasjon når undervisning er digital?

Kvinne 26 . 30 September 2020
Spørsmål

Hei Jeg sliter med digital undervisning. Jeg vet at alle sikkert gjør det nå, men jeg føler at jeg holder på å gå på veggen her. Det gikk bra , i vårsemesteret, da opplevde jeg det litt som et deilig avbrekk fra det vanlige. I høst skiftet jeg studieretning, noe jeg er fornøyd med, men jeg sliter så med å finne "meg selv" på det studiet. Det har kun vært digital undervisning, med unntak av et par samlinger, og jeg merker at jeg bare blir mer og mer fraværende og uengasjert. jeg anser meg for over middels sosial person, og jeg holder fortsatt kontakt med gamle venner fra det forrige studiet, men det blir liksom mindre og mindre. Har ikke klart å komme meg inn i den nye klassen min, og har begynt å kjenne meg usikker på om jeg klarer å studere i tre år til, nå som starten ble så dårlig. Kjenner på mer og mer usikkerhet knytta til faget og mine evner og verst av alt er kanskje en overvelmende kjedsomhet, og i det siste tristhet og frykt for at dette aldri tar slutt. Hva skal jeg gjøre?

 
Kvinne (26)
Fagperson svarer
Hei
 
Ut i fra det du forteller høres det ut som om du savner det sosiale rundt studier og at du strever med å se meningen med studiet da du blir sittende mye alene i en tid med mye usikkerhet. 
 
Det er fullt forståelig at du synes dette er vanskelig og det er naturlig å tro at det er mange flere som deg akkurat nå, mest sannsynlig på studiet ditt også. Det er vanskelig å skulle "finne seg selv" som du skriver, eller med andre ord en identitet og tilknytning til det du studerer, når du ikke deltar i et fagfellesskap.
 
Det at du savner å ha mennesker rundt deg viser at du er et fungerende menneske som har sosiale behov; mennesker er tross alt flokkdyr. Siden du ikke har blitt kjent med noen på studiet du går nå, så kunne det kanskje være at tiden var inne for å gjøre et sosialt fremstøt? Kanskje du kan sende ut en forespørsel på Kanvas eller ItsLearning? Det kan være å spørre om noen vil starte en kollokviegruppe, eller danne smågrupper som ser forelesninger sammen, feks på et bibliotek eller hjemme hos en av dere? Å ha noen å diskutere en artikkel eller en forelesning med, vil mest sannsynlig gi deg litt av det du savner i studiehverdagen din. Kanskje du også kan kontakte foreleseren med forespørsel om du kan få litt drahjelp til dette?
 
Det at du tviler på egne evner høres ut som noe en fort kan begynne å gjøre hvis en ikke kjenner på mestring. Kanskje dette vil endre seg hvis du jobbet sammen med noen? Det er heller ikke uvanlig at det tar tid å finne seg til rette på et nytt studie. Jeg tror jeg vil gi deg et råd om å ikke tenke alt for langt frem i tid, men fokusere på ting du kan prøve å endre her og nå, som for eksempel kontakt med noen fra studiet. Selv om starten ble dårlig, behøver jo ikke fortsettelsen å bli det.
 
Jeg ville også råde deg til å ta opp igjen kontakten med de gamle vennene dine. Det er fortsatt et kulturtilbud der ute, om enn noe begrenset. En tur på kino, en utstilling eller en konsert, kan kanskje hjelpe på kjedsomheten og tristheten du beskriver? Et annet tips er å sjekke om SiO foreninger har noe som trigger interessene dine?
 
Jeg legger ved tre artikler som omtaler noen av temaene i spørsmålet ditt.
 
Ta gjerne kontakt med en av rådgiverne i SiO Helse dersom du trenger råd ut over dette, eller noen å snakke med om situasjonen du står i.
Lykke til




Vennlig hilsen

Sosionomen, SiO Helse

 
Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?